Algemeen
Sinds 1880 wordt er al geboerd op Erve Meijerink. In het begin was het een gemengd bedrijf met koeien en varkens. In de periode dat Theo op het boerenbedrijf zat zijn de varkens, met een opkoopregeling, van de hand gedaan. Nadat Martijn het bedrijf heeft overgenomen werden de schapen, altijd al een hobby van Martijn, onderdeel van het bedrijf. In schaalvergroting hebben we nooit wat gezien. Het bedrijf “alleen” kunnen runnen met daarnaast tijd voor het gezin en sociale contacten en zuinig zijn op onze grond zodat de generaties na ons ook kunnen wonen en werken/ boeren op Erve Meijerink vinden we belangrijk. Kortom, iets doen waar je je goed bij voelt en ervoor zorgen dat alles (zoveel mogelijk) in een natuurlijke balans is, want juist dan kom je tot bloei en groei. En dan geeft de mens, maar ook het dier en de natuur het beste van zichzelf.

De koeien
Het welzijn van onze koeien is erg belangrijk. Een tevreden, gezonde koe geeft het beste van zichzelf terug in haar melk en vlees. De circa 65 Fleckvieh (dubbeldoel koe) krijgen voornamelijk gras. Ze grazen zoveel en zolang het weer te toelaat in de wei. Soms is die wei zo’n 500 meter van de stal verwijderd waarbij ze over de openbare weg gaan. Het kan dus maar zo zijn dat u soms even moet wachten totdat de koeien gepasseerd zijn.

De schapen met lammeren
De ca. 70 schapen lopen bijna het jaar rond buiten, op de natuurweiden langs de rivier de Vecht. Alleen tijdens het af lammeren zijn ze dichter bij huis of in de stal. Dan kunnen we ze goed in de gaten houden tijdens het af lammeren. We kunnen er dan voor zorgen dat het lam bij zijn eigen moeder de eerste moedermelk (biest) krijgt, wat erg belangrijk is voor de weerstand in zijn/haar verdere leven. Zodra de schapen en lammeren met zijn allen in één grote kudde lopen, er weer voldoende gras is en het weer het toelaat gaan ze naar buiten, lekker voorjaarsgras. Puur natuur en in alle vrijheid grazen de schapen en groeien de lammeren verder op.

De “Pleisterplaats”
Even tot rust komen tijdens een fiets- of wandeltocht.
De passant kan genieten van wat het boerenleven en deze prachtige omgeving biedt.
Met deze reden is een gedeelte van de “oude” kalver- en schapenstal omgebouwd tot pleisterplaats. Enkele leuke details zijn dat de muren zijn geïsoleerd met schapenwol, de inrichting is low budget ingericht met meubels van de oude babykamer en spullen die door anderen werden weggedaan.
De pleisterplaats is dagelijks geopend.
U kunt er genieten van een kop koffie/thee, maar ook een heerlijke beker verse melk.
Verder zijn er diverse producten van het merk Landgoed Vilsteren (o.a. meel, pasta, honing) en producten die “over” zijn (o.a. jam, noten, eieren) te koop.
De ruimte is ook beschikbaar voor bijeenkomsten en/of workshops.
Heeft u interesse neem dan contact op.

Pluktuin en Voedselbos
Een wens gaat in vervulling met de realisatie van de pluktuin en het voedselbos in 2020.
Met een bijdrage uit het landelijke natuurorganisatie; het SBNL Natuurfonds,
wordt de pluktuin aangelegd. Er worden zo’n 400 struiken en/of boompjes gepland.
Direct na de aanplant volgen twee droge zomers, maar met besproeien slaan toch de meeste struiken en boompjes aan. Toch duurt het echt wel een aantal jaar voordat er een echte opbrengst van alles komt.
In het najaar wordt het voedselbos aangeplant in een stuk bestaand bos. Zo’n 150 boompjes en struiken worden gepland en goed beschermd voor de wilde dieren (o.a. reeën). Zoals ook bij de pluktuin volgen twee droge zomers, maar ondanks de droogte slaat ook hier het merendeel van de aanplant aan. Ook bij het voedselbos duurt het echt wel een aantal jaar voordat er een opbrengt gegenereerd kan worden.